Protivnetne in protibolečinske injekcije

(sklepi, burze, narastišča mišic in ligamnetov)

Z lokalnimi injekcijami (blokadami) je mogoče zdraviti sinovitis in nekatere ekstraartikularne sindrome. Sinovitis je klasična indikacija za punkcijo in nato za intraartikularno aplikacijo protivnetnega zdravila. Pri lokalnih injekcijah uporabljamo anestetik (testne blokade) ali pa uporabljamo anestetik v kombinaciji s kortikosteroidom. Pred aplikacijo blokade je potrebno, poleg natančnega kliničnega pregleda, opraviti tudi osnovno rentgensko slikanje.

Apliciranje blokad na pamet je strokovno nesprejemljivo in škodljivo. Za blokado mora obstajati jasna indikacija, saj je aplikacija pretirane količine blokad in še posebej na nepravilnih mestih, škodljivo. Aplikacija blokad sodi v domeno specialistov oziroma zdravnikov, ki se poglobljeno ukvarjajo z določeno patologijo in so sposobni postaviti anatomsko diagnozo ter ugotoviti, za katero ortopedsko bolezensko entiteto gre. Ob pravilni indikaciji je aplikacija blokade učinkovit in neškodljiv postopek. Po blokadi je potrebno za dva do tri tedne zmanjšati fizično aktivnost predela, kjer je bila aplicirana blokada.

Pri aplikaciji lokalnih injekcij oziroma blokad je potrebno opozoriti, da lahko pride pri aplikaciji zdravila tik pod kožo do atrofije in razbarvanja kože, izredno redko (manj kot 0,01%) pa celo do gnojnega vnetja. Zlasti ni priporočljiva aplicikacija blokade v predel Ahilove tetive, saj lahko zato nastane pretrganje tetive. Pri apliciranju blokade pri bolnikih, ki jemljejo peroralno antikoagulanto terapijo, je potrebno dva dni pred blokado prenehati z jemanjem antikoagulantov, na isti večer po blokadi pa lahko ponovno prejmejo isto dozo antikoagulanta.

Pri bolnikih s sladkorno bolezniji lahko pride zaradi vnosa dodatne količine kortikosteroidov prehodno do povečanja koncentracije glukoze v krvi. Sladkorna bolezen pomeni relativno kontraindikacijo za blokado, potrebno je nekoliko zožiti indikacije. Pri hemofilikih je strogo prepovedano aplicirati blokado brez predhodnega prejetja faktorja. Apliciranje blokad v predel, kjer obstajajo kožna vnetja, je nepriporočljivo, ob očitnem gnojnem vnetju pa prepovedano.

Nadaljnje informacije