Spoštovani prof. dr. Vane Antolič,
kmalu bom stara 63 let. Od nekdaj imam ploska stopala, vsaj pred 15 leti sta se ukrivila nožna palca (hallux valgus), pred tremi ali štirimi pa se je še »izbočil« drugi prst na levi nogi. Zaradi obeh halluxov valgusov redno nosim čez dan silikonski blazinici, ponoči pa opornici. V glavnem zato nimam bolečin; ko jih imam, pa stopala dobro zmasiram. Pred tremi ali štirimi leti me je začelo močno boleti levo stopalo, in sicer sprva nekaj mesecev ne glede na obuvalo in ne glede na dolžino hoje. Stopalo sem si redno masirala in po nekaj mesecih se je bolečina toliko umirila, da me je bolelo v glavnem samo, ko imam obute planinske čevlje ali podobno obuvalo. V glavnem me začne močneje boleti po uri hoje in pol, včasih prej, bolečina je z nadaljevanjem hoje vedno hujša. V hribe in gore sicer nisem nehala hoditi, a pohodi so boleči in zaradi tega seveda nimam toliko od uživanja v naravi, kot bi imela sicer. Kupujem si eno številko večje čevlje.
Prepričana sem bila, da je bolečina posledica ukrivljenega drugega prsta, a zdaj mislim, da je vzrok drugje. Naj pojasnim: že kmalu sem opazila, da je srednji prst (torej prst ob ukrivljenem prstu) tanjši, a nekako tega nisem prav dobro ozavestila. Zdaj pa vidim, da je res tanjši in tudi nekako bolj na tleh kot drugi. Predvsem konico prsta (vedno) čutim drugače, v zaprtih čevljih, predvsem planinskih, pa bolečina zajame ves prst, a izžareva tudi višje po zgornjem delu stopala. Kot sem napisala, ko se razboli, je kar hudo.
Stopala masiram vsak dan. Redno telovadim, pet mesecev v letu vsakodnevno plavam. Sem še zaposlena; imam sedeče delo. Pri zdravniku še nisem bila, ne splošnem ne ortopedu.
Upam, da sem težavo opisala tako, da boste lahko razbrali, za kaj gre. Za vsak nasvet vam bom zelo hvaležna. Zanima pa me tudi, kdaj se priporoča operacijo za hallux valgus. Je merilo bolečina ali stopnja odklona? Lepo pozdravljeni,
Daša

Spoštovani,
potrebujete ortopedski pregled in klasifikacijo stopnje ploskosti. Ploskost je namreč lahko v dveh oseh, v vzdolžni in prečni. Pri hallux valgusu se tipično pojavlja ploskost v prečni osi, kar širi stopalo. Gre za kombinacijo genskih dejavnikov skupaj s slabostjo malih nožnih mišic. Za operativni poseg je treba upoštevati tako rentgensko klasifikacijo kot tudi klinično sliko (videz in težave, ki jih povzroča deformacija). Za zdaj priporočam nošnjo stopalnega vložka s transverzalnim stopalnim lokom, ki bo razbremenilo preobremenjeni sprednji del stopala.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik