Letos bom stara 60 let, lani septembra pa sem bila na operaciji enostranske popolne kolenske atroplastike. Sedanje stanje in počutje: ko hodim, slišim in čutim vsak premik novega kolena. Noga je zelo nestabilna pri hoji, včasih se mi zdi, da se mi bo prelomila, kot da mi jo vleče v predelu kolena nekam nazaj. Dnevno hodim pol ure, delam vaje dvakrat na dan. Ko na primer vozim kolo leže na postelji, čutim in slišim škripanje v zgornjem in sredinskem delu kolena. Ko ležim skrčena in se premaknem, dobesedno zaropota. Ali se bo to popravilo, okrepilo z vajami? Ortoped pravi, da bo uspeh viden po letu dni, ko bo vse dobro zaraščeno in se bodo okrepile mišice.
Hudih bolečin v novem kolenu nimam, le praznina, škripanje, pokanje in nestabilnost mi dajejo misliti, kaj se dogaja, kaj se bo zgodilo. Prosim, povejte, kaj mi je storiti. Naj grem nazaj do svojega ortopeda (pregled imam čez eno leto)? Se da kaj popraviti ali se bo moralo kaj popraviti s kakšno operacijo, ker je moje koleno vsak dan »glasnejše«?
Nataša

Opisujete določene težave pri vstavitvi totalne kolenske endoproteze. Za zdaj bi se strinjal, da je treba doseči okrepitev muskulature. Sama toplota na operiranem kolenu je lahko prisotna še več mesecev po operaciji, kar pa ne pomeni, da je s kolenom oziroma operacijo kaj narobe. Tudi odpiranje kolena je lahko povsem normalna okoliščina. Res pa je nekoliko neobičajno, če čutite premike, če se vam zdi, da je koleno nestabilno, kar je vseeno nekoliko bolj redka okoliščina. Za zdaj bi vam vsekakor priporočal, da izvajate krepitveno vadbo, če pa bi se to dogajalo še več kot šest mesecev po operaciji, pa se oglasite pri ortopedu, ki vas je operiral. On bo presodil, ali bi lahko s preprosto operacijo povečal stabilnost kolena, na primer, če zamenja polietilenski vložek z nekoliko debelejšim. Seveda pa je treba pregledati stabilnost v pokrčenem in pri iztegnjenem položaju, kar ortopedi dobro poznamo. Skratka, določena nestabilnost je pri kolenu celo potrebna, prevelika pa je res lahko moteča, to pa ugotavljamo od šest do dvanajst mesecev po operaciji. V celoti pa težko opišem stanje pri vas, ker je pisna informacija sicer izčrpna, ne zadošča pa za dokončno mnenje.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik