Spoštovani profesor,
marca lani sem doma v stanovanju padla naprej. Izvid urgentne ambulante: RTG – korpus L1 je klinasto zložen; najverjetneje gre za starejši zlom. Posledice padca so se umirile, pojavile pa so se okorelost sklepa in bolečine v desnem kolku. Jutranja okorelost je minimalna. Protibolečinskih tablet ne jemljem, ker po daljšem jemanju ne učinkujejo več.
Stara sem 87 let. Za krepitev mišic hodim vsak dan pol ure s palicami. Veliko bi mi pomenil vaš strokovni nasvet, kako naj se zdravim, da bom spet lahko normalno hodila. Pri ortopedu še nisem bila. Zahvaljujem se vam za odgovor.
Marija

ZAČETNA OBRABA KOLKA
Spoštovana Marija,
najverjetneje marca lani pri padcu v stanovanju niste utrpeli sveže poškodbe hrbtenice. Iz izvida travmatologa namreč sledi, da gre najverjetneje za starejši zlom. Ponovno bi rad omenil, da je vsaj polovica zlomov vretenc nebolečih in da so odkriti po naključju. Torej nikakor ne drži, da mora vsak oslabitveni zlom zaradi osteoporoze na primer pri padcu povzročati bolečine in težave. Vaše trenutne težave so prav gotovo problem neke druge bolezni, ki s padcem in starim zlomom nima nič opraviti. Imate namreč začetno obrabo desnega kolka. Vprašanje pa je, ali so vaše težave povezane s samo obrabo hrustanca, druga možnost je tudi ta, da vas bolijo mišična narastišča. Razliko med tema dvema vzrokoma je možno postaviti po pogovoru in kliničnem pregledu. Priporočam vam pregled pri ortopedu. Lep pozdrav!

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik