Prosila bi vas, če mi pojasnite izvid in mnenje specialista radiologa, ki ga navajam, in če je treba, bi sledil tudi pregled pri vas. Predvsem me zanima, kaj je kostni infarkt in kako naj si razložim kostno lezijo v desnem delu femurja. Kakšne so lahko posledice tega stanja in kako ukrepati?
Hvala vnaprej in lep pozdrav,
Bralka s Štajerske

NI NEVARNO
Kostni infarkt je pogosta, naključno ugotovljena sprememba v kosti. Obstaja namreč veliko različnih sprememb, ki jih vidimo na kosteh in tudi sklepih, pa to še ne pomeni kaj nevarnega. Imamo po sto strani dolge knjige, kjer so opisane samo takšne, naključno ugotovljene spremembe. Ena od njih je kostni infarkt. V vašem pismu sicer manjka starost, ki je pomembna, vendar bi bil na vašem mestu kljub temu povsem miren. Bolečine, ki jih lahko imate, najverjetneje niso posledica te spremembe na rentgenski sliki. Ta sprememba je običajno takšna, da nadaljnja diagnostična obdelava ni potrebna.
Ob pogledu na rentgensko sliko lahko izkušen ortoped ali radiolog takoj s precejšnjo zanesljivostjo trdi, da zadeva ni nevarna. Če dvomi, pa je treba opraviti še določene druge preiskave. Priporočal bi vam pregled pri izkušenem ortopedu, ki bo upošteval tako rentgensko sliko kot izvid rentgena. Želel bi vas pomiriti, da najverjetneje ne gre za nič posebnega. Običajno predlagamo, da pri kakršnem koli dvomu ponovimo rentgensko slikanje denimo čez tri do šest mesecev, te spremembe namreč ne smejo napredovati. Če se večajo, pa je seveda potrebna diagnostična obdelava, navadno biopsija.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik