Spoštovani, oglašam se zaradi bolečin v kolku, ki se vedno bolj pogosto pojavljajo v drugi polovici noči in postajajo tako izrazite, da mi ne dajo spati.
Stara sem 72 let, relativno zdrava (povišan krvni tlak in holesterol). Tehtam 64 kilogramov. Telesne aktivnosti mi ne dišijo, vseeno pa se trudim po vseh opravkih iti peš enkrat tedensko na uro in pol dolg sprehod. Pred nekaj leti, ko so se bolečine v kolku začele, me je osebni zdravnik napotil na slikanje, vendar izvidi niso pokazali nobenih nepravilnosti. Kolki so normalno gibljivi. Bolečina me zbuja že skoraj vsako noč, zato si takrat vtrem gel Voltaren, ker delno pomaga. Ne morem presoditi, ali telovadba izboljšuje ali slabša stanje. Težave nihajo. Prosim za nasvet in se vam vnaprej zahvaljujem.
Mojca

Spoštovana ga. Mojca,
bolečina v kolku, ki obstaja ob normalni gibljivosti kolka, tipično izhaja iz mišičnih narastišč na zunanji strani oziroma na boku. Tam se deloma pritrjujejo mišice, ki gredo iz stegna po zunanji strani, tam pa so pripete tudi mišice, ki grejo iz samega boka na medenico. Vmes so sluzniki, v katerih lahko pride do mehaničnega vnetja ali pa do kalcinacij ter kostnih izrastkov. Značilno je tudi, da boli pri legi na istem boku, ponoči, boleči so prvi koraki po sedenju in podobno. Z aktivnostjo praviloma lahko bolečine celo nekoliko zmanjšujemo. Občasno obstaja tudi občutek mravljinčenja po zunanjem robu stegna. Izhajajoč iz te predpostavke priporočam lokalno terapijo, gretje, masažo, lahko poskusite tudi z vložki v čevljih, ki nekoliko amortizirajo udarec pete ob podlago pri hoji (ESWL). Če ti ukrepi ne pomagajo, se bo treba oglasiti pri ortopedu, da bo pogledal, zakaj terapija ne učinkuje. Alternativne možnosti so različne injekcije ali udarni globinski valovi.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik