Enaindvajsetega januarja lani so mi naredili manupulacijo desnega ramena zaradi sindroma zamrzlega ramena, obenem pa sem še v nakrozi dobila mavec po roki in celem zgornjem trupu. Po nekaj dneh nisem več čutila prstov, tudi potem ne, ko so mi še v bolnišnici razgibavali roko tri tedne. Hodila sem še triintridesetkrat na razgibavanje v Prevalje, vendar v roki ni bilo več moči.
Konec marca sem opravila EMG v Velenju – pokazalo je kronično utesnitev nevropatijo oziroma kakor piše na izvidu. Nato se me poslali v zdravilišče v Dobrno. Počutila sem se malo bolje, v roki pa ni bilo prave moči in je ni niti zdaj, ker mi prsti otekajo, nasploh, če hodim, tudi če imam roko v žepu. Ortoped me je poslal h kirurginji, vendar me je ta kratko malo odslovila, češ da me ona že ne bo operirala, napotila me je pa na akupunkturo, vendar mi ta ni ustrezala, ker sem dobila takoj visok pritisk (180/100) in sem morala prenehati. Tako se je moje zdravljenje končalo. Zdaj vsaj pišem lahko, vendar kaj drugega težko opravljam (likam, plastične steklenice ne odprem, rolete na oknu ne potegnem gor …).
Po poklicu sem natakarica, vendar sem že dve leti na uradu za delo, ker sem postala tehnološki višek in nisem mogla delati, kar mi seveda zdaj oporekajo. Bistvo in dejstvo pa je, da je za to kriva roka. Ne trdim, da ničesar ne morem, vendar gostinskega dela, kjer moraš delati cele dneve, res ne bi mogla opravljati. Prosim za vaše mnenje: ali bi mi pripadala kakšna kategorija invalidnosti ali telesna okvara, kajti doma nisem po svoji krivdi. Kako naj živim, kajti na komisije I. stopnje so me že zavrnili, češ da to ni ničm kdo drug z isto težavo pa ima priznano III. kategorijo invalidnosti.
Marta

Obširno opisujete svoje težave, priložili ste tudi izvide. Iz vašega pisma lahko razberem, da je bil pri vas problem zamrznjena desna rama. Pri tej bolezni, ki jo imenujemo tudi frozen shoulder ali adhezivni kapsulitis, gre za zadebelitev sklepne ovojnice rame. Najpogosteje nastane iz neznanega razloga, lahko pa sledi poškodbi rame. Pri tej bolezni se pojavljajo bolečine in gibljivost v ramenskem sklepu je hudo omejena, kar traja eno do dve leti, na koncu lahko ostane nekoliko zmanjšana gibljivost. Ta bolezen se zelo pogosto razvije pri bolnikih s sladkorno boleznijo, pri katerih je zdravljenje nekoliko težje. Večina ugodno reagira na nekirurško zdravljenje s fizikalno terapijo in razteznimi vajami. Če to ni uspešno, ke indicirana manipulacija v splošni anesteziji, kar je bilo storjeno tudi pri vas.
Iz priloženih izvidov sledi, da je bilo po tem posegu stanje vaše desne rame bistveno izboljšano, gibljivost je bila praktično popolna. Zaradi še vedno trajajočih bolečin, ki so izhajale tudi iz vratne hrbtenice, so pri vas poskusili izvajati akupunkturo, kar pa se ni dalo izvesti zaradi hudih stranskih učinkov. Z elektromiografsko preiskavo je bila ugotovljena rahla ustesnitev ulnarnega živca v komolcu, ni pa jasno, kakšno je bilo klinično stanje, to pomeni, ali je bila oslabljena moč oziroma kakšni so bili nevrološki izpadi. Kljub relativno obsežni dokumentaciji mi ni jasno, kakšno je natančno stanje zdaj. Zanimala bi me predvsem gibljivost v rami, poleg tega pa nevrološki status zgornjih ekstremitet. Menim torej, da je potreben natančen ortopedski pregled, sama kategorija invalidnosti je odvisna od zdravstvenega stanja na eni strani, na drugi pa od samega delovnega mesta.
Na podlagi tega pisma bi lahko z veliko verjetnostjo zatrdil, da telesna okvara pri vas ne obstaja.
Na komisiji prve stopnje ste bili v žeji po tertji kategoriji delovne invalidnosti zavrnjeni, ne vem pa natančno, na podlagi kakšnih zdravstvenih izvidov je komisija odločala.
Če se ne strinjate z odločitvijo invalidske komisije prve stopnje, imate možnost pritožbe na invalidsko komisijo druge stopnje, pred tem pa vam priporočam, da opravite natančen ortopedski pregled.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik