Pred enim letom sem po dvodnevnih hoji v hribih ob uporabi pohodniških palic opazila oteklino na levem komolcu; v treh mesecih se je povečala skoraj na velikost kurjega jajca. Bolečin nimam. Po četrtem punktiranju sem si dala narediti preiskavo z ultrazvokom.
Izvid UZ: med olekranonom in podkožjem komolca leži tekočinska formacija, ki meri približno 4,5 x 4 x 2 cm burza napolnjena s tekočino. Stene burze so zmerno zadebeljene in v tekočini so nežne fibrinske pregrade. Tetiva M. tricepsa in fossa olekranona sta b. p. Ob epikondilih in v komolčni jami ni patoloških formacij. Mnenje: bursitis olecrani cubiti sin.
Po petem punktiranju se mi tekočina spet nabira. Opažam, da počasneje, če z roko mirujem. Oteklino po navodilih zdravnika hladim z vrečko coldhot.
Prosim za nasvet, kaj naj storim, da bi oteklina na komolcu izginila.
Mari

Zaradi vaše težave ste se medtem že oglasili v moji ambulanti. Ugotovila sva, da gre za vnetje obkomolčnega sluznika (bursitis). Večkrat ste bili že punktirani, prejeli ste tudi nekaj hormonskih injekcij. Komolec ste hladili z ledom, oteklina pa še kar vztraja. Sicer ni nevarna, a je razmeroma neprijetna. Gibljivost komolca je tipično normalna, pri izrazitejšem otekanju lahko postane koža nekoliko toplejša. Na pregledu sem vam odsvetoval vnovično punkcijo in blokado, ker ste ju prejeli nekaj dni pred obiskom v moji ambulanti. Priporočam vam operativno terapijo, če pa na poseg ne pristajate, vam še naprej svetujem hlajenje večkrat na dan, lahko poskusite z dvotedenskim jemanjem antirevmatika in elastičnim povojem. Menim, da bo najverjetneje potrebna operacija, odločitev zanjo pa je odvisna od tega, kako dobro prenašate oteklino komolca. Poseg je tehnično nezahteven in ni pričakovati večjih komplikacij.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik