Čestitam vam za revijo, ki jo redno prebiram od vsega začetka. V njej je veliko zanimivih člankov in koristnih nasvetov. Obvezno preberem odgovore zdravnikov, saj imam zaradi starosti (73) kup zdravstvenih težav. Prosim, da mi pristojni zdravnik pove kaj več o spinalni stenozi.
Tako diagnozo mi j epostavil nevrofiziolog na podlagi elektromiograma (EMG). V nogah imam občutek lesenosti, v njih čutim mravljinčenje in šibkosti, stopala so pekoča in boleča, tako da zelo težko hodim. Nevrofiziolog mi je priporočil telovadbo, analgetike, hojo po mehkem in čim manj fizičnega dela. Operativnega posega ni omenil.
Pred kratkim sem v neki tudi reviji zasledila odgovor zdravnika, da je za tovrstno bolezen najuspešnejši operativni poseg, imenovan bilateraln alaminectomia na vseh nivojih. Zanima me, ali take posege opravljajo tudi pri nas in kje ter ali so kakšne omejitve glede starosti. Kam naj se obrnem po pomoč?
Vaša redna bralka Lidija

Spinalna stenoza je bolezen, ko so živčne strukture utesnjene v hrbteničnem kanalu. Z leti namreč zaradi degenerativnih procesov nastajajo utesnitve hrbteničnega kanala, posledično pa se lahko razvije bolečina, ki je tipična po določeni prehojeni razdalji in jo bolniki opisujejo v predelu goleni in meč, pogosto pa je povezana z občutkom mravljinčenja. To stanje imenujemo tudi intermitentna nevrogena klavdikacija in je zelo podobno tistemu, za katerega so značilne podobne bolečine zaradi zoženja arterij. Pri spinalni stenozi bolečine tipično minejo po 10 do 15 minutah počitka. Intenziteto težav opisujemo z možnostjo opraviti določeno razdaljo peš brez bolečin, tako je lahko razdalja recimo 50, 100, 200 ali 300 metrov. Običajno EMG-pregled ne odkriva abnormnosti, izjema je takrat, kadar je izstopišče korenine pritisnjeno že povsem v zunanjem delu hrbteničnega kanala med dvema vretencema. Takrat lahko tudi EMG pokaže okvaro določene živčne korenine.
V začetku spinalno stenozo vedno zdravimo konzervativno, večina avtorjev priporoča takšno zdravljenje vsaj šest mesecev, nekateri celo dve leti. V rezistentnih primerih in pri res hudih težavah je potrebna operativn aterapija, s katero se od zadaj sprosti hrbtenični kanal tako, da imajo živčne strukture več prostora. Zelo pogost je potrebno sprostiti utesnjena vretenca na več nivojih, uporablja se tudi tehnika laminektomije, kot opisujete v svojem pismu. Te posege ortopedi in nevrokirurgi že vrsto let opravljamo v Sloveniji.
Pri indikaciji za tako operacijo je potrebno upoštevati samo stanje in utesnjenost hrbtenice, morebitno prizadetost živčnih struktur in splošno stanje bolnika. Posegi so praviloma obsežnejši, tipično po operaciji lahko pričakujemo delno izboljšanje, praviloma pa kljub operativni terapiji težave nikoli ne izginejo povsem.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik