Stara sem 55 let in imam okvaro vratne hrbtenice. Pri zadnjem pregledu je bila ugotovljena hondroza C 5 – 6, na tem mestu so vidne unkartrotične spremembe in posterioren ostefit, zato me zelo bolita vrat in zadnji del glave, kar je še posebno hudo ponoči. Poleg tega me bolijo vsi sklepi (a niso otekli), desna rama in včasih desni kolk. Bila sem že v zdraviliščih, na fizioterapiji v ZD, redno moram jemati protibolečinska zdravila, če hočem kaj postoriti. Imam tudi osteoporozo, testa za revmo in botelijo sta bila negativna.
Sem upokojena, visoka 158 cm in tehtam 52 kg. Pritisk je ponavadi 120/65. Zdravnik pravi, da se moram na težave navaditi, a ne morem sprejeti misli, da bi moralo tako živeti do smrti.
Prosim za vaše mnenje; se res ne da narediti ničesar? Še posebno me zanima naslednje, o čemer še ni bilo dosti govora: prehrana. Že večkrat sem brala, da bolniki s takšnimi težavami ne bi smeli jesti kruha, peciva, piti kave ali čaja, uživati testenin oziroma nasploh vse tiste hrane, ki je pakirana kot trajno živilo. Ali mislite, da bi se stanje izboljšalo, če bi upoštevala za navodila? Sicer sem vegeterijanka že 5 let, a jem jajca, jogurte in pijem mleko.
Ana

Glavna značilnost rentgensko ugotovljivih sprememb je, da vedno ne pojasnjujejo težav. Mnogi ljudje imajo rentgenske spremembe v pomenu obrabe, a nikakršnih težav. Spet drugi imajo hude težave ob normalni rentgenski sliki. Povezava rentgenske obrabe z bolečinami torej ni nujna, potrebna je individualna obravnava, predvsem pa temeljit klinični pregled. Diferencialno diagnostično je treba izključiti tudi protin (putiko). Pri vas je treba predvsem ugotoviti, ali so prisotni objektivni klinični znaki(oteklina, omejena gibljivost, nevrološki izpadi) ali pa gre morda le za bolečino na različnih delih telesa. Treba je še izključiti morebiten obstoj iz drugih organov prenešene bolečine, kar je glede na vaš opis malo verjetno. Če so laboratorijske preiskave (kri, urin, biokemija) normalne in imate bolečine na tipinih mestih, bi šlo lahko za sindrom fibromialgije. Postavitev diagnoze je relativno preprosta, treba je upoštevati skupno število na pritisk bolečih standardiziranih točk na telesu (vseh je 18, za postavitev diagnoze jih mora biti občutljivih najmanj 11), upoštevati je treba še nekatere druge morebitne težave (nespečnost, občutek otekanje …). V mednarodno odmevni strokovni literaturi ni zanesljivih dokazov, ki bi govorili o povezanosti vaših težav z načinom prehranjevanja, treba pa je izključiti putiko, ki seveda zahteva strogo dieto.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik