Stara sem 56 let in imam težave z levim kolenom. Diagnoza se glasi: »Začetna gonartroza. V medijski polovici je nekoliko zožena sklepna špranja.«
Bolečine v levem kolenu čutim že 3-4 mesece. Pojavljajo se podnevi in ponoči, ob kateri koli uri, včasih so tako hude, kot bi mi nekdo z nožem prebadal koleno.
Znanka mi je povedala, da opravljajo laserski poseg na kolenu. Prosim vas za menje. Na koga se lahko obrnem glede posega?
Joža

Začetna gonartroza kolena pomeni začetn oobrabo kolenskega sklepa. Koleno je obremenjen sklep in je – podobno kot kolk in hrbtenica – izpostavljeno obrabi kot posledici vsakodnevnih obremenitev. Sama bolezen je v principu prograsivna, to pomeni, da se objektivno stanje hrustanca z leti slabša. Klinično obstajajo obdobja poslabšanja (z večjimi bolečinami) in izboljšanja (z manjšimi bolečinami). V obdobju poslabšanja se zaradi odluščenega hrustanca pojavi vnetje v kolenskem sklepu, takrat je koleno toplejše in oteklo. V mirni fazi so bolečine pri spremembi vremena in med hojo. V strokovni literaturi ni mogoče zaslediti zaključkov, ki bi govorili v prid uporabi laserja. Priporočam vam terapijo s hyalganom. Vsebuje hialuronsko kislino, ki sicer nastaja v normalnem kolenu. Hyalgan izdelujejo iz petelinjih grebenov, treba pa ga je z injekcijo vstaviti v koleno, in sicer enkrat na teden pet tednov. Uporaba hyalgana pri začetni obrabi kolena je zelo dobro raziskana, o njej je veliko ustrezne in resne literature. Hyalgan zmanjša bolečine v obdobju 6-12 mesecev, ni pa povsem dokazano, da bi vplival na objektivno stanje hrustanca.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik