Bolečine v predelu trtice so se začele kmalu po novem letu. Nekaj dni pred tem sem imel (vsakoletne) bolečine v križu, ki jih moj zdravnik odpravi z nekaj injekcijami ketonala. Ne spominjam se, da bi se v predelu trtice udaril ali naredil kakšen nenormalen gib. Bolečine niso hude, a s krajšimi prekinitvami (kak dan) kar konstantne. Enkrat me boli samo trtica, drugič obe zadnjični kosti (kot bi močno padel), nato v anusu, modih in spet v trtici. Včasih me muči slabost. Ne vem, ali si domišljam, a zadnje dni sem utrujen in nemočen (komaj dvignem roke), kot bi ves dan vrtal v strop. Bolezen me najbolj ovira v službi. Sem nabavni referent in veliko v avtomobilu. Pri vožnji postanejo bolečine neznosne in neprijetne – najraje bi vozil stoje. Zvečer mi najbolj odleže, ko sem v postelji na kolenih in z glavo na blazini. Ponoči bolečina mine. Zjutraj se počutim odlično največ pol ure. Hodim brez težav.
Kot vidite iz priloženih dokumentov, se pomoč iskal pri ortopedu, bil na CT, pri rektologu, jutri imam UZ-abdomna, nato še obisk pri nevrologu.
Lado

Precej let vas že boli v križu, trenutno imate spontano nastale bolečine, ki jih opisujete v predelu trtice. Lahko so posledica bolezni v tistem predelu ali pa so se tja prenesle zuaradi bolezni drugih organov. Prav je, da ste opravili pregled pri specialistu za črevo in opravili CT-pregled, ki pa je bil narejen v predelu ledvene hrbtenice. Treba bi bilo opraviti pregled blata, kot vam je svetoval gastrokururg, in ultrazvok abdomna.
Menim, da bi bilo potrebno še rentgensko slikanje tega predela in na podlagi slike morebitna dodatna diagnostika, ki pa jo boste opravili v kratkem. Če bodo vse preiskave normalne, vam priporočam simptomatsko zdravljenje (uporaba svitka pri sedenju tako, da je trtica razbremenjena oziroma ni v stiku s podlago, izvajanje fizioterapije, denimo protibolečinske elektrostimulacije ali podobne terapije, ki bi vam ustrezala). Menim, da je ključna ugotovitev, ali gre za bolezen trtice ali pa je bolečina le prenešena.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik