Stara sem 33 let, velika 179 centimetrov, tehtam 72 kilogramov. Približno dve leti opažam, zdaj čedalje večkrat, da me pri daljši hoji boli v desni nogi, drugi prst, in podplat v predelu pred prsti.
Bolečina je podobna krču, je peloča, prst mi vleče (čeprav se tega ne vidi) in če se zmasiram, je malo bolje, a če takrat stopim na nogo, me zelo zaboli. Prsti postanejo vroči, žile nabreknejo. Včasih čutim bolečine tudi v desni meči.
Težave so se začele kazati pri hoji v blatu, ko sem izjemno težko dvignila nogo, da bi naredila korak.
V srednji šoli sem nosila steznik zaradi skolioze. Zaradi težav se še nisem posvetovala z zdravnikom niti nisem jemala zdravil proti bolečini.
Mojca

Bolečine v blazinici drugega prsta na podplatu so razmeroma pogoste. Obstajajo številni razlogi zanje, napogfosteje nastanejo zaradi preobremenitve kot posledice pritiska stopalnice ob tla. Lahko gre tudi za vnetje sluznih vrečk (bursitisa) med stopalnicami ali za vnetje živcev, ki grejo v posamezne prste. Bolečine nastanejo najpogosteje zaradi nepravilne obutve (preozki čevlji in /ali obutev s previsoko peto), lahko so posledica prekrvavitvene motnje v drugi stopalnici iz otroštva. Menim, da je potrebno rentgensko slikanje stopala, priporočam vam primerno široke ćevlje, pogosto pomaga razbremenilni dvi stopala v predelu stopalnic, kar lahko dosežemo s posebnim vložkom. Priporočam izmenjujoče se gladne in tople kopeli. Če se stanje ne bi izboljšalo, pojdite na pregled k zdravniku, ki se ukvarja z bolečinami v stopalu. Odredil bo morebitno dodatno diagnostiko in terapijo.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik