Star sem 67 let in že najmanj 10 let čutim bolečine v obeh nogah od kolkov do kolen. Včasih so bile manjše, zadnja leta se stopnjujejo. Pred približno dvema letoma mi je dal ortoped vedeti, da so posledica pritiskov hrbteničnih vretenc na izrastke oziroma živčni sistem. Rekel mi je tudi, da bo treba izvesti operacijo na hrbtenici, če bo huje bolelo.
K ortopedu ne grem več, bolečine se povečujejo, vendar so še nekako znosne. Pri nočnem počitku nimam miru in se večkrat zbudim. Boli me tako, kot bi me nekdo s šopom kopriv podrgnil po nogah vse od zadnjice do kolen. Ta predel nog sem poskušal masirati z žganjem (v katerem so bili namočeni nasekani divji kostanji); tudi suho masiranje ne pomaga. Na fizioterapiji sem bil električno ogrevan v spodnjem predelu hrbtenice, boleča mesta nog so stimulirali z diadinatorjem, a stanje se hitro vrne na prvotno.
Tudi žena ima težave s hrbtenico, najbolj izstopajo roke in noge (zapestja in stopala), ki pa pogosto kar žarijo, posebno ponoči; takrat jih odgrinja. Intenzivnejša hoja stanja ne izboljša.
Ljubo

Bolečine, ki se razširjajo iz ledvene hrbtenice proti kolku in navzdol proti kolenu, nekateri bolniki jih imajo izključno v kolenih. Bolečine v nogah, ki jih opisujete ponoči, so morda prav tako posledica degenerativnih sprememb na hrbtenici, lahko pa tudi posledica bolezni venskega sistema in srterijske cirkulacije. Pri soprogi, ki ima bolečine v zapestjih, bi bilo treba izključiti utesnitev živca v zapestju, morda gre za preneseno bolečino iz vratne hrbtenice. Diferencialno diagnostično bi bilo treba izključiti tudi prizadetost živčevja zaradi morebitne sladkorne ali drugi metabolne bolezni. Natančnejša diagnoza na podlagi vašega sicer natančnega opisa ni mogoča, saj je potreben natančen klinični pregled in včasih še dodatne preiskave. Svetujem vam, da se oglasite pri izbranem zdravniku.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik