Pred približno 15 leti sem imel prvo poškodbo kolena. Na smučanju sem si zvil koleno in imel nogo v mavcu pet tednov. Počasi se je stanje izboljšalo. Pred nekaj leti so se začele pojavljati težave. Opustil sem alpsko smučanje. Lani jeseni sem v hribih zdrsnil. Stanje je bilo vedno slabše, tako da sem islal pomoč pri fiziatru. Po dveh blokadah in kratki elektroterapiji se je stanje poslabšalo. Iskal sem pomoč na ortopedski kliniki v Ljubljani in bil sprejet na operacijo. Po njej sem odšel na nadaljevanje zdravljanja v Šmarješke toplice in po prvih dneh terapije začutil močne bolečine v mišilčnem delu goleni. Oteklina je bila vedno večja.
V zdravilišču sem iskal zdravniško pomoč. Predpisali so mi mazilo lokohepan in strogo mirovanje. Po dveh dneh je bilo stanje nevzdržno, noga je bila vneta, zelo otekla in nabita. Urgentno so me poslali v novomeško bolnišnico s suimom tromboze. Tam so ugotovili, da trombote ni in da sta oteklina in bolečinavzrok velikega hematoma in da je mišica na goleni pretrgana. Zadržati so me hoteli, da bi mišico operirali. Po pregledu dokumentacije so ugotovili, da sem bil operiran v Ljubljani in tako so me po enournem čakanju opustili. Jasno je bilo, da niso hoteli prevzeti odgovornosti, ker sem bil pred kratkim operiran v drugi kliniki. Po nekaj dneg mirovanja v toplicah sem odšel v Ljubljano na ortopedsko kliniko. Tam so mi naredili punkcijo in me napotili k svojemu ortopedu. Po treh dneh je bila noga spet otekla, nabita in boleča. Ortoped je menil, da je potreben takojšnji kirurški poseh. Bil sem navzoč, ko je telefoniral na ortopedsko in travmatološko kliniko, vendar me nikjer niso goteli sprejeti. Bil je v zelo neprijetnem položaju, poslal me je v čakalnico in mi pozneje sporočil, da me bodo sprejeli v kliničnem centru v ambulanti ožilja in srca. Dobil sem posteljo na omenjenem oddelku. Naslednji dan sem bil pri viziti deležen nejevolje sobnega zdravnika, kaj da delam na njihovem oddelku in naj grem na urgenco. Verjemite,m da mi je bilo že vsega dovolj in nisem hotel zapustiti oddelka, zato sem rekel, naj me sami premestijo na ustrezen oddelek. Po dobri uri mi je glavna sestra sporočila, da bom ostal. Naredili so mi ultrazvok in pregled ožilja. Dopoldne so me dvakrat prišli pogledat zdravniki, vendar mi niso povedali svojih mnenj.
Ultrazvok je pokazal skoraj do polovice pretrgano mišico na golenici. Po 14. uri je prišel zdravnik, ki meje sprejel v bolnišnico in mi povedal, da se noče nihče lotiti moje noge. Vprašal me je, ali bom lahko prenesel bolečino, ker bo treba punktirati krbno usedlino in zarezati brez anestezije. Poseg je opravil v oddelčni ambulanti. Punkcijo je po nekaj dneh ponovil. Na moje vprašanje, zakaj me ne operirajo, je odgovoril, da je minilo preveč časa in da se bo mišica sama zacelila; če težave ne bi minile, bi operirali.
Po dopustu iz bolnišnice sem se še enrkat oglasil na kliniki zaradi vnovičnih težav, dobil sem navodila, naj nogo masiram in razgibavam.
Še vedno imam velike težave s kolenom in golenico. Na nogi so se mi pojavile močno vidne žile, ki jih prej nisem imel. Sem letnik 1937 in vse življenje športnik.
Peter

Iz obsežne priložene dokumentacije povzemam, da ste bili zaradi poškodbe na smučanju januarja leto operirani, narejene ja bila artroskopija in delna odstranitev meniskusa. Po operaciji ste bili v zdravilišču, kjer se je po enotedenski terapiji pojavila močna oteklina leve goleni. Izključena je bila globoka tromboza vene, ugotovljena pa je bila krvavitev zaradi pretrgane mišice na goleni. Ugotovljeno je bilo, da je arterijska prekrvavitev leve spodnje okončine v redu, svežo krvavitev iz žile so izključili. Z incizijo v lokalni anesteziji so vam izpraznili hematom. Še vedno opisujete bolečine v kolenu in golenici. Težave z levim kolenom so posledica obrabe, po drugi strani je koleno nestavilno zaradi okvare sprednje križne vezi. Bolečine imate tudi zaradi pretrgane mišice. Opisujete razširjene vene, ki so lahko nastale zaradi hudega otekanja. Priporočam vam nošnjo elastičnega povoja, glede otekanja in nabrekanja žil pa vam priporočam, da se oglasite pri specialistu za vene. Za koleno pridejo v poštev vaje za krepitev stegenske muskulature, priporočal bi modifikacijo fizične dejavnosti, in sicer da bi razgibavali in obremenjevali koleni pri športih, kjer ni prehudih obremenitev v kolenu, recimo pri kolesarjenju in plavanju. Odsvetujem daljše naporne hoje, zlasti pri sočasni nošnji težkih bremen.
V postopku zdravljenja ste opisovali nekatere zaplete. Postopki so bili s stališča stroke izvršeni korektno, izključena je bila tako zamašitev globoke vene kot sveža krvavitev. Pri zadnji bi bil indiciran operativni poseg, ker pa je šlo samo za stanje po pretrganju mišice, ni bil potreben, temveč le izpraznjenje nabrane krvi. Pri hematomu bi bil operativni poseg nujen, če bi bil tako velik, da bi stisnil živce in žile v mišični loži. To se pri vas na srečo ni zgodilo, zato kirurški poseg ni bil potreben.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik