Stara sem petdeset let. Lani sem imela močne bolečine v križu ter po notranji strani desne noge, vse do stopala. Dvakrat sem bila skoraj nepokretna, imela sem hude krče v dimljah in občutek, da mi bo počila hrbtenica. Letos so se težave precej umirile, le hoja in fizično delo s pripogibanjem me zelo utrudita in povzročata tegobe. Palec na desni nogi imam večrat mravljinčast, stopalo se ob hoji zatika, pa tudi pravilnih občutkov za bolečino in dotik po notranji strani desne noge ni več.
RTG izvid: vratna hrbtenica nekoliko izravnana, začetne spondiloartotične spremembe vzdolž cele vratne hrbtenice, degenerativne spremembe v malih sklepih celotne lumbalne hrbtenice (SPINA BIFIDA S I., HONDROZA LIV/LV in LV/SI).
DG ortopeda: Kronični cervikalni syndrom. Nevrolgia nervus fem. dex.
EMG oz. mnenje nevrologa: Zmerno izražena kronična radikulopatija na nivoju L4 desno in lažja na nivoju L5 desno.
Zanima me, ali se bodo težave z leti še stopnjevale, kakšno telovadbo oziroma fizioterapijo mi svetujete in ali mi glede na diagnozo pripada zdraviliško zdravljenje.
Več let sem imela težave z vratno hrbtenico, ki pa so se za zdaj umirile. Nekaj mesecev imam tudi ostre bolečine na notranji strani desnega kolena, nekako v sredini (RTG ni pokazal pat. sprememb). Živim zelo stresno, imam nekaj kilogramov preveč in kadim.
Bralka iz Štajerske

Iz vašega pisma je razvidno, da je vaš glavni problem bolečina v ledvenem delu hrbtenice, v zadnjem času pa imate tudi bolečine na notranji strani desnega kolena. Kot ste opisali, so na vaši hrbtenici prisotne take degenerativne spremembem da so privedle do lažje okvare iz hrbtenice izstopajočih korenin. Gre za kronične spremembe, ki so bile ugotovljene z elektrofiziološko preiskavo.
Na hrbtenici se z leti pojavljajo degenerativne spremembe zaradi sesedanja medvretenčne ploščice, po drugi strani pa se razvija artroza malih sklepov hrbtenice, kar vse vodi do zožitve hrbteničnega kanala in stranskih medvretenčnih prostorov. V teh primerih lahko obstaja samo bolečina v ledvenem predelu, lahko obstajajo znaki tako imenovane zunanje utesnitve oziroma lateralne stenoze, za kar gre pri vas, možna pa je tudi utesnitev celotnega spinalnega kanala, to je predela, kjer so prisotne vse korenine, ki izstopajo iz hrbtenjače in potem izhajajo na posameznih nivojih. Zaradi slednjega nastopi sindrom intermitentne nevtrogene klavdikcije, ki pa ga po vašem opisu nimate. Gre torej za kornično bolezen, treba je predvsem ugotoviti, ali so bolečine manjše pri tem, če se hrbtenica upogiba ali če se izteguje.
Svetujem vam, da poskušate ugotoviti, ali so bolečine večje, če sedite sklonjeni naprej ali v povsem izravnanem položaju. Če vam je laže pri sedenju v naprej sklonjenem položaju, kar bi pri vas tudi najbolj pričakovali, je treba delati vaje, ki povečujejo fleksijo v hrbtenici. Po drugi strani pa je treba povsem ukiniti tiste, ki povečujejo iztegovanje hrbtenice.
Pri fleksijskih vajah hrbtenice se namreč prostor na zadnji strani hrbtenice, kjer izstopajo korenine, razširi in zelo pogosto, vendar ne vedno, to bolnikom olajša bolečine. Zelo pomembno je tudi, da sami poskušate ugotoviti, pri kateri fizični dejavnosti in položajih se vam bolečine povečajo, in tem aktivnostim se je treba popolnoma odpovedati. Treba je uporavljati tudi pravilno tehniko dvigovanja in sklanjanja, ki sicer velja za vse hrbtenične bolnike. Pri poslabšanju je indicirana fizioterapija in zdraviliško zdravljenje, če pa pride do večjega pritiska na izstopajoče korenine, je potrebna tudi konzultacija v zvezi z morebitno oprativno terapijo. Bolečine na notranji strani kolena so tipično posledica začetne artroze kolena, ta se namreč najpogosteje pojavlja tako, da gre koleno v položaj »o«. To se zlasti dogaja pri gospeh s povečano telesno težo. Treba je ovrednostiti stopnjo artroze in nato predpistai ustrezno zdravljenje.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik