Star sem 25 let, visok 186 centimetrov in težak čez 95 kilogramov. Že več let imam težave s hrbtenico, ki se stopnjujejo, tudi zaradi pretežno sedečega dela z računalnikom.
Leta 1997 sem bil na preiskavah, na katerih je ortoped ugotovil »EMG verificirano desnostransko lumboischialogijo (DG: lumboischialogia dex.)« na podlagi RTG ledvene hrbtenice, nakateri je, po navedbah, »videti sinistrokonveksno deviacijo, s torzijo segmentov in vrhom na L II., kakor tudi začetno chondrozo na L V. S I.«
Na podlagi izvida sem bil napoten na fizioterapijo, kjer sem dobil fotokopijo vaj, ki naj bi jih izvajal. To je bilo vse. Vaj ne izvajam več, ker mi po približno dveh mesecih niso pomagale oziroma me je v ledvenem predelu hrbtenice še bolj bolelo. Prav tako mi bistveno ni pomagalo nošenje kozmodiska.
Prosim za podroben opis stanja moje bolezni. Vem, da ni ozdravljiva, verjetno pa bi se dalonapredovanje ustaviti, a ne vem, kako (verjetno ne samo z vajami, ki sem jih dobil pri fizioterapevtu). Zelo rad kolesarim, pešačim in plavam. Ali to zadostuje? Slišal sem, da lahko nepravilna drža na kolesu (sklonjena drža na dirkalnem kolesu) škodi. Je to res?
Bralec

Vaša težava je bolečina v križu, ki se zaradi prizadetosti ene od ledvenokrižničnih korenin razširja vzdolž desne spodnje okončine. Edina dolgoročna preverjena rešitev v teh primerih je izvajanje ustreznih vaj in redukcija telesne teže. Zlasti problematičen je velik trebuh, ki po principu tehtnice povečuje sile in napetosti na hrbtenici zadaj. Najpogosteje je treba izvajati vaje za zmanjševanje ledvene lordoze: idealni položej je tak, kot je recimo na kolesu, kjer je hrbet zadaj razprt. To pomaga največ bolnikom, ker se razširijo odpšrtine, skoti katere izstopajo hrbtenične korenine. Vsaj v začetku je treba poskusiti izvajanje vaje, ki vam jih bodo radi pokazali na fizioterapiji, in sicer sistematično, vsak dan, denimo dva- do trikrat na dan po 20 minut. Poleg tega morate hrbtenico obremenjevati tako, kot priporočamo hrbteničnim bolnikom: težja bremena je treba dvigovati s pokrčenjem kolen, ne smete dvigovati v rotiranem položaju hrbtenice, po dolgotrajnejšem sedenju se morate nekoliko razgibati in potelovaditi. Večinoma je kolesarjenje in plavanje koristno, zlasti plavanje na hrbtu. Narava boletni je še zelo slabo raziskana, trenutno znamo popraviti samo posledice, odstranimo lahko recimo izbočene medvretenčne ploščice, na naravo bolezni pa ne znamo vplivati.
Moram vam povedati, da je dolgoročno res najpomembnejše izvajanje vaj, ob morebitnih poslabšanjih pa vam priporočam dodatno fizioterapijo, ki jo bo predpisal vaš splošni zdravnik.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik