Stara sem 63 let, imam artrozo desnega kolena. Ugotovili so mi jo lani, ko sem imela pri hoji rahle bolečine v kolenu. Letos junija pa me je začelo tako močno boleti, da sem komaj hodila. Bolelo me je tudi v mirovanju, posebno močno ponoči. Tako sem junija dobila dve blokadi v koleno, ki sta sicer precej ublažili dolečino, a je nista pregnali. Nadaljevala sem zdravljenje z injekcijami hyalgan (5 tednov, 5 injekcij). Bolečine niso prenegale, še huje pa je, da mi je koleno oteklo, otečeno je že skoraj dva emseca in me še vedno boli. Zanima me, ali so sploh možnosti za izboljšanje stanja oziroma kako bi lahko prepričala poslabšanje in vnovične nevzdržne bolečine.
Sandra

Artroza kolena je eden od najpogostejših razlogov za obisk ortopeda. Pogostost artroze kolena s starostjo narašča, najpogosteje se razvije iz neznanega razloga, lahko je posledica vnetij ali poškodb. Načelno ima artroza kolena mirno in vnetne fazo. V mirni obstajajo samo bolečine, koža pa je na otip normalne temperature in koleno ni oteklo. V tej fazi najbolj priporočamo jemanje paracetamola (do 4 g na dan). Iz pisma sledi, da je vaše koleno najverjetneje v vnetni fazi, zato je otečeno. Potrebno je intentivno hlajenje, jemanje antirevmatikov, poleg tega je treba izvajati vaje za krepitev kvadricepsa brez krčenja kolena.
Dajanje zdravila v koleno (kar v vašem pismu imenujete blokada) je indicirano v določenih primerih, za kar je potreben natančen pregled. Če težave ne popustijo, je indicirana operativna terapija, v končni fazi umetni kolenski sklep. Presojanje mora biti individualno, upoštevati je treba namreč še druge spremljajoče dejavnike in splošno zdravstveno stanje bolnika. Injekcije hyalgana zmanjšujejo bolečino v obdobju 6-12 mesecev, a nimajo vpliva na otekanje kolenskega sklepa. V določenih primerih je indicirana nošnja posebno izdelanih vložkov, ki spreminjajo os spodnje ekstremitete, včasih je indicirano nošenje posebne kolenske opornice.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik