Revija Moj malček

Poljudni ortopedski članki v reviji MOJ MALČEK


Kakšni naj bodo otroški čevlji?

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik

Starši ali stari starši imajo dostikrat občutek, da je z otrokovimi stopali "nekaj narobe" in potem želijo v strahu pred nenormalnim razvojem ukreniti vse, kar je potrebno ali po možnosti še kaj več, samo da bi preprečili deformacijo. Pri tem pa otroci nimajo nikakršnih težav ali bolečin, povezanih s stopali. Tipično je tudi to, da otroci imajo težave, če nosijo trde vložke, in da te težave minejo, če prenehajo z nošenjem teh vložkov. Dolgo časa je namreč veljalo mnenje, da so čevlji poleg zaščitne funkcije potrebni tudi za boljši razvoj otrokovega stopala. To mnenje smo v strokovnih ortopedskih mednarodnih krogih že pred časom zaradi novih spoznanj v celoti ovrgli. Ta spoznanja pa so še v premajhni meri prodrla do staršev.

Večina staršev je namreč še vedno trdno prepričana, da mora biti obutev s trdim opetnikom, visoka do gležnjev in z vloženim vložkom za stopalni lok; še zlasti naj bi imeli tako obutev otroci, ki shodijo. To mnenje je posledica nekaterih opažanj, ki begajo starše: stopalni lok pri otroku je znižan, petnici sta pogosto nagnjeni navzen (na "X"), otrok je v obdobju, ko shodi, pri hoji manj stabilen in se spotika.
Vsa našteta opažanja so v bistvu pravilna, potrebno pa jih je znati tudi pravilno interpretirati. Stopalna loka namreč takoj ob rojstvu še nista razvita v polni meri: pri večini otrok se razvijeta šele okrog petega leta, pri nekaterih pa celo šele v puberteti. Položaj petnic je pri otrocih, ki imajo bolj mehke sklepne vezi, normalno v položaju nekoliko bolj navzven in samo to dejstvo je popolnoma nezaskrbljujoče. Povsem normalno je, da so otroci, preden shodijo, nekoliko bolj nerodni; to je posledica nerazvitih mehanizmov hoje, ki zorijo v možganih in na katera seveda z nikakršnimi čevlji ni mogoče vplivati.

Hoja brez čevljev je naravna in zdrava
V civiliziranem svetu je nošnja čevljev nujna, saj je potrebno stopalo zaščititi pred toplotnimi vplivi okolja, vlago, umazanijo, pa tudi pred poškodbami. Zelo pomembni so tudi vplivi modnih trendov, katerim smo hote ali manj hote praktično vsi izpostavljeni - tudi otroci.
Toda starši naj razumejo, da je hoja brez čevljev v vsaki starosti otroka najbolj naravna in zdrava. Predvsem morajo tudi razumeti, da se stopalo najbolje razvija brez čevljev. Otroci, ki imajo bolečine v predelu stopal ali kakšne druge težave (na primer, šepanje ali slabo mišično moč) ali očitno deformacijo, pa naj seveda pridejo na pregled k zdravniku.
Primerjali so stopala skupine ljudi, ki so celo življenje bosi, s stopali skupine ljudi istega naroda, ki so nosili čevlje. S to kvalitetno in pomembno raziskavo so ugotovili, da so stopala bosonogih bolje oblikovana in da imajo manj deformacij.

Trdi čevlji oslabijo mišice
Trdi čevlji nudijo stopalu pretirano oporo, s tem pa oslabijo mišice in posledično le-to lahko postane res bolj plosko. Razvijajoče se stopalo ne potrebuje nikakršne opore. Vsakemu je jasno, da za razvoj roke ne bi bilo ugodno, če bi nosili trde rokavice, zanimivo pa je, da večina misli, da je to isto (trd čevelj) koristno za stopalo.

Kakšni so najboljši čevlji?
Najboljši čevlji za otroka so mehki, fleksibilni, po obliki stopala - spredaj široki, z nizko peto, podplat naj bo po trenju podoben koži. Izrednega pomena je tudi, da je čevelj udoben, raje večji kot pa premajhen. Nov čevelj je potrebno s podplatom potegniti po tleh in potem ta občutek primerjati z občutkom, ki ga imamo, ko po isti podlagi podrgnemo z roko: upor proti premiku naj bo podoben. Tako lahko ugotovimo, ali podplat preveč drsi (ali je pregladek) ali pa preveč zavira med hojo, v obeh primerih pa se otrok lahko spotika ali pada.
Asimetrična izraba čevljev še ne pomeni, da je s stopalom nekaj narobe: otroci z normalnimi stopali pogosto nesimetrično izrabijo čevlje. Pri izraziti asimetriji obrabe je koristen posvet pri zdravniku.
Pri odraščajočem otroku so čevlji tipično prej premajhni kot pa izrabljeni. Nošene, a premajhne čevlje, lahko ponovno nosi otrok z manjšim stopalom; preprečiti pa je potrebno morebitni prenos glivic.

Stopalni vložki ne odpravljajo ploskosti
Stopalni vložki nikakor ne vplivajo pozitivno (ne odpravljajo ploskosti), obstajajo pa celo poročila, da celo pospešujejo nastanek ploskosti (slabijo mišice). Pri nekaterih otrocih, ki imajo neke oblike otiščancev, je nošnja posebnih razbremenilnih vložkov lahko koristna, ker pride do prerazporeditve obremenitev.
Pete na čevljih z dodatnim klinom (na zunanji strani višje pete) ne vplivajo na zmanjševanje "O" položaja kolen ali na to, da bi otrok pri hoji stopali manj obračal navznoter.
Izdelava posebnih, modificiranih čevljev je za zdravega otroka nepotrebna in za otroka neprijetna.

Otrok naj ima dobre čevlje, a naj bo tudi čim več bos
Otroci naj torej nosijo zgoraj opisane čevlje, naj pa bodo tudi čim več bosi. Za ugoden razvoj stopal priporočam tudi čim več fizične aktivnosti. Neprestano predpisovanje vložkov in posebnih čevljev zdravim otrokom ima tudi negativne psihološke učinke. V kolikor so starši v dvomih, je veliko bolje glede stopal povprašati zdravnika, ki dobro pozna to področje, kot pa v neutemeljenem strahu prisiljevati otroka brez težav k nepotrebnemu nošenju raznih vložkov.