Revija Moj malček

Poljudni ortopedski članki v reviji MOJ MALČEK


Bolečine v kolku

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik

Imam sina, starega 4 leta. Je povsem zdrav, občasno pa toži zaradi bolečin v dimljah oziroma v desnem kolku. Enkrat sva bila zaradi tega že pri zdravnici, ki je predpisala Panadon sirup. Po nekaj dnevih so bolečine res popustile. Zanima me, ali lahko ta bolezen zapusti kakšne posledice, oziroma če je potreben pregled pri ortopedu?
Bralka iz Ljubljane

Bolečine v kolku, ki so pogosto povezane tudi s šepanjem, so pri otrocih v obdobju tretjega do sedmega leta starosti dokaj pogoste. Najpogostejša je lažja oblika vnetja v kolčnem sklepu, ki jo imenujemo prehodno vnetje ali sinovitis (vnetje notranje ovojnice sklepa). Pri tej obliki pride iz neznanega razloga ali včasih tudi istočasno s prehladno boleznijo do izliva tekočine v sklep. Sklep je zato nadražen, posledica pa je bolečina, omejena gibljivost in šepanje. Diagnozo je mogoče postaviti s pregledom in z ultrazvočno preiskavo. Pogosto otroka za nekaj dni sprejmemo na kliniko, mnoge zelo lahke oblike pa v bistvu ostanejo neopažene. Mislim, da je tudi vaš sin imel tako obliko in v tem primeru je vaša zdravnica ravnala povsem pravilno. Posledic v tem primeru ne bo.
Šepanje in bolečine v kolku pa so lahko tudi posledica nekaterih drugih bolezni, ki pa potekajo težje in običajno puščajo posledice. Večtedensko šepanje z bolečinami v kolku lahko pomeni tudi začetek Perthesove bolezni, kjer nastane kostni infarkt glavice stegnenice. Ta bolezen traja nekaj let, zdravimo jo z razbremenjevanjem s pomočjo bergel, pogosto pa je potrebna tudi operacija. Pri dolgotrajnejšem šepanju je potrebno pomisliti tudi na revmatsko vnetje (juvenilni revmatoidni artritis), ki je tudi dolgotrajna bolezen in je njen potek včasih prav težak.
Šepanje in bolečine v kolku je torej potrebno jemati resno in v vsakem primeru priporočam pregled pri otroškem zdravniku, ki bo prav gotovo znal oceniti, ali potreben tudi pregled pri otroškem ortopedu.